söndag 26 oktober 2008

Lång graviditet

Oktober 2006
Ett fantastiskt val är gjort!

Vi anmälde oss till den obligatoriska föräldrakursen oktober 2006 inför möjligheten att få adoptera. Den var på 7x3 timmar & vi lärde oss massor. Även om jag tycker att jag är upplyst så var det en otroligt bra kurs & mycket kom upp som fick oss att tänka till. Mycket bra!

Kursen gav oss även nya vänner som är i likvärdiga situationer. Den slutade december & vi blev alla stolta diplomerade föräldrar ;o)

December 2006
Kina, det land vi passade bäst att adoptera ifrån & det land vi valt, ska ändra sina regler inom mycket snar framtid.

En av förändringarna som drabbar just vår situation är att man måste ha varit gift i minst 2 år när handlingarna sänds till landet. Vi är inte ens gifta nu :o(

För att hinna innan de nya reglerna är vi tvungna att få allt klart innan 23 mars 2007.

Januari 2007
Vi startade i rekordfart i januari. Blev medlem i adoptionsorganisationen FFIA, fick alla fyra hemutredningsmöten, inklusive hembesöket, gjorda på en månad. Självklart även det viktiga - att vi blev godkända av socialförvaltningen & fick vårt medgivande för ett barn mellan 0-24 månader.

Att vi lyckades så snabbt är egentligen ganska omöjligt för en utredning skall ta ca 6 månader men vi hade tur som fick en human handläggare.

Februari 2007
Bråttom, bråttom! Vi sprang till rådhuset för att bli man & hustru inför ansökningen till Kina. Den 2/2 stod vi på trappen på Kungsholmen med ris i håret. Min syster hade förberett en jättehärlig överaskning. Vi fick en övernattning med middag på hotell. Jättemysigt!

Sedan stressade vi vidare med alla papper som skulle skrivas & blanketter som skulle inhämtas;

Skriva våra livsbrev, samla in intyg om yrke, inkomst, utdrag ur födelse & dopbok, utdrag ur brottsregistret, läkarintyg, referenser från vänner på att vi är bra föräldrar, passfoton, foton på vårt hem, foton på lekparken, ambassadstämplar & stämplar från notarius publicus...

Mars 2007
Allt ovan lyckades vi samla i en fullständig mapp med alla nödvändiga stämplar & sända till vår organisation FFIA i Göteborg i rekommenderat brev den 20 mars.

Det är faktiskt ett mirakel att vi hann!
Nästa projekt.
Vi ville ju så gärna ha ett ”riktigt” bröllop så, lite tokigt sådär, så...
...den 31/3 gifte vi oss IGEN. Vi var ju redan vigda så det blev mer en välsignelse i kyrkan men det var inte många som märkte av skillnaden. Middag med bröllpsfest hade vi på Rosendals Wärdshus med 60 gäster & den var absolut helt magisk!
April 2007
Den 9/4 loggades vår ansökan in hos CCAA i Kina. Den är inte översatt eller läst men den är åtminstånde loggad!

Nu är det bara att vänta. Det finns ingen information som sänds till de väntande utan man får titta på sin organisations hemsida. Det är ca 35 grupper (grupper om ca 5-10 familjer) före oss som väntar & det kommer som sagt ta tid. Just nu ser det ut som att det kommer ta ca 3-4 år eller längre tid för det är otroligt många som även de skyndat på inför regelbytet. Det är även många från andra länder som ansöker till Kina & vad jag förstått har Sverige bara 1-2% av antalet barn som är tillgängliga för adoption. Vi kan bara hoppas på att ingenting händer som gör allt svårare & förlänger väntetiden extremt mycket.

Sommar 2007
Vi har träffat våra nya vänner från föräldrarkursen lite då & då. Pratat om hur det går osv. I augusti besökte vi alla 4 paren L & J superfina sommarstuga för övernattning & en fantastisk middag med efterföljande intag av kräftor. I ABSOLUTLY LOVE KRÄFTOR!
December 2007
Jag fick ett jättefint halsband av F i julklapp. Ett "Adoptionshalsband"
Långt halsband med silveröverdragen kedja."Livets kedja" har även ett parti med hjärtan att ha vid hjärtat. 5 st pärlor i natursten som är röda, berlocken är en elefant som betyder "lång graviditet" Juli 2008
Det händer absolut INGENTING på adoptionsfronten. Det är fruktansvärt att vänta. Väntetiderna är nu så långa att ingen vet någonting. 6 år? 7 år? Livet rinner iväg. Jag var inne på en sajt där man kunde fylla i sina log-in uppgifter för att se väntetiden. Vi skulle, med den utvecklingen som är nu, se resultat 2014!!!
Bilden nedan visar mappar som väntar på granskning hos CCAA. Det är flera rum med handlingar som ska läsas & godkännas innan det utses föräldrar till barnen.Arrrggghhh! Medgivandet vi har är för ett barn på 0-24 månader & ska förnyas i nov/dec & det kan bli avslag med de nya riktlinjer som kommunerna har med att föräldrarna inte får vara äldre än 42 år.

Inga kommentarer: